1.5.            Conectarea la Internet

 

Pentru conectarea reţelei locale la Internet se utilizează un router şi un modem (descris in secţiunea A, capitolul 1.9). Router-ul face legătura īntre reţele, iar modem-ul transformă semnalul digital īn semnal analogic (la transmisie) şi invers (la recepţie) (Figura C.5).

 

Figura C.5.

 

Funcţia de router poate fi īndeplinită de echipamente hardware speciale sau de calculatoare pe care rulează un software specializat. Modemul se conectează cu un cablu serial la router şi cu un cablu telefonic la o linie telefonică obişnuită. Modem-ul folosit este unul pentru „dial-up”. Accesul dial-up funcţionează ca o legătură telefonică obişnuită, doar că īn loc să facă legatura īntre persoane, leagă calculatoare. Calitatea conexiunii nu este īntotdeauna bună, şi viteza de transfer a datelor este limitată de performanţele legăturii telefonice. Rata normală de transfer este de 56KBps. Tehnologii mai noi (gen Integrated Services Digital Network, ISDN, care transmite date pe linii telefonice cu legături dedicate) asigură rate de transfer mai mari (64KBps).

 

Legatura la Internet se face prin intermediul unui furnizor de servicii de Internet (Internet Service Provider, ISP). Acest furnizor va comunica modalitatea prin care se va face conectarea reţelei locale la Internet, va furniza adresele IP, măştile, adresele DNS (Domain Name System), adresele de server proxy etc.

 

DNS este prescurtarea de la Domain Name System sau Domain Name Service, un serviciu Internet care transformă numele de domenii īn adrese IP. Numele de domenii sunt şiruri de litere şi cifre care sunt mai uşor de memorat decāt adresele IP. De exemplu, domeniul microsoft.com are adresa IP 207.46.249.27, care se poate afla introducīnd comanda „ping www.microsoft.com”  īntr-o fereastră DOS, care se deschide īn Windows selectīnd Start/All_Programs/Accessories/Command Prompt.

 

Domeniul de Internet este un grup de calculatoare dintr-o reţea care sunt administrate printr-un set de reguli şi proceduri comune. Īn Internet, domeniile sunt definite prin nume, care au asociate adrese IP. Toate calculatoarele care au o porţiune comună de adresă IP fac parte din acelaşi domeniu.

 Home | Topologia retelelor | Arhitectura retelelor | Echipamente de comunicatie | Cabluri si conectori | Conectarea la internet | Adrese IP