1.2.            Arhitectura reţelelor

 

Indiferent de topologia utilizată, arhitectura standard a unei reţele Ethernet este următoarea:

bullet Server-e,
bullet staţii de lucru (clienţi),
bullet echipamente de comunicaţie LAN (hub/switch) sau WAN (router)

 

Server-ul este un calculator din reţea care gestionează resursele reţelei (de exemplu, stochează date pentru orice utilizator din reţea, gestionează imprimantele din reţea, gestionează traficul etc.), respectiv are instalate aplicaţii pe care membrii reţelei le pot utiliza.

 

Clientul este un calculator care este legat la un server în scopul efectuării unor operaţii şi depinde de acesta cu utilizarea de fişiere şi programe, pentru acces la Internet, pentru lansare de aplicaţii de calcul mari consumatoare de resurse etc.

 

Ethernet este o ahitectură de reţea locală dezvoltată de firma Xerox în 1976, în colaborare cu DEC şi Intel. Utilizează o topologie de tip magistrală sau stea şi suportă rate de transfer de până la 10MBps. O versiune mai nouă de Ethernet, 100Base-T sau „Fast Ethernet” (Ethernet rapid) transferă date cu până la 100MBps. Acest tip de reţele utilizeaza cabluri cu perechi răsucite. Fiecare placă de reţea se conectează printr-un cablu („patch cord”) la echipamentul central (hub, switch), rezultînd astfel o topologie tip stea. Lungimea cablului care conecteaza plăcile de reţea la hub sau switch nu trebuie să fie mai mare de 100m. În reţelele tip stea, dacă se defectează cablul care conectează un calculator sau se opreşte un calculator, este afectat numai calculatorul respectiv, nu şi restul reţelei.

 

Când se doreşte conectarea sau deconectarea fizică a unui calculator din reţea, se închid toate programele active ale utilizatorului, se închide sistemul de operare, se scoate calculatorul din priza de alimentare electrică, se scoate sau se introduce cablul de reţea, se conectează calculatorul din nou la priza de alimentare şi se porneşte  prin apăsarea butonului Power

Home | Topologia retelelor | Arhitectura retelelor | Echipamente de comunicatie | Cabluri si conectori | Conectarea la internet | Adrese IP